Index

Welkom
Serious Mastering is een onafhankelijk nederlandse mastering studio in Eindhoven.

Gespecialiseerd in masteren voor enkele nummers (45€) of albums (300€).

Additionele diensten zijn:
stem masteren
mixen
maatcursussen audio mastering (249€ per dag)
Geen geneuzel
Eigenlijk is de naam serious mastering ironisch bedoeld. Het komt van het feit dat heel veel mensen denken dat mastering engineer een soort van tovenaars zijn. Maar het zijn gewoon personen als iedereen anders. Behalve dat ze interessant werk doen.

Een grap? Ben je wel serieus?
Ik denkt het wel. Maar voor mij is masteren geen hokus spokus of geheime dingen die achter de gordijnen plaatsvinden. Het gaat over het best mogelijke resultaat voor jouw produktie. Als het gaat om het omgaan met materiaal van professionals waar hun mogelijke toekomst als artiesten vanaf kan hangen ben ik wel serieus. En misschien ook wel op deze website maar dat komt omdat ik ook cursussen masteren geef en vaak in een soort uitleg modus schiet.
Twitch
Elke woensdag en zondag om 18:00 Nederlandse tijd ben ik op Twitch te zien en horen:
Serious Mastering


Muziek
Al mijn albums zijn te beluisteren na neerladen via PandaCD website. Al mijn muziek heeft een Creative Commons 4.0 licentie.
Serious Mastering @ PandaCD
Setup
De gebruikte middelen is een hybride van A-klasse analoge apparaten en hoogwaardige software plugins.

Apparatuur:
API, Cranesong, Hypex, Kii, Manley, Prism, Scanspeak, SPL, SSL, TFPro, Tegeler Audio, IGS

Software:
Fabfilter, Izotope, Psp, Softube, Soundtoys, Steinberg, UAudio, Voxengo

Meer
 
Neem contact op
Je kan me bereiken via e-mail of telefoon en we kunnen beginnen. Je kan me uitleggen wat je wilt en nummers opsturen per post, e-mail, FTP of internet. Ik zal je een eerlijke mening geven over de nummers en een indicatie van hoe lang het gaat duren om deze nummers te masteren. Voor details kijk even op de contact pagina.
Masteren?
Voor degenen die nog niet echt helemaal weten wat masteren nou inhoudt:

Masteren, een vorm van audio post-productie, is het proces van geschikt maken en overbrengen van opgenomen audio van een bron (bestand) van een eindmix naar een master (bestand). Dit eindresultaat kan dan gebruikt worden om te kopieeren en verder te distrubueren als CD, vinyl, mp3 en andere formaten.

Bedrijf

Begin
Voor mij begon alles in 1999. De band waar ik in zat was bezig om met een demo af te maken. Dit uitvoeren sprak mij wel aan en ik begon met hieraan te werken om een zo'n vet mogelijke sound te krijgen. Om eerlijk te zijn was mijn bandgenoot niet erg onder de indruk maar ik was er eigenlijk best tevreden mee. Het leerde ons in ieder geval hoe we met de techniek van het mixen en masteren een meer professionele sound te krijgen. Jammer genoeg splitste de band en gingen we elk onze eigen weg. Maar we zijn nog steeds goede vrienden.
De volgende stap
De volgende stap was het masteren van demo's voor vrienden en deze werden door A&R managers van labels opgepikt. Nadat een paar demo's ook werden uitgebracht kon ik ook aan andere commerciële releases gaan werken. Van singles, 12", EP en later ook hele albums. Ik werd zelfs voor een aantal artiesten de eerste keuze als het op mastering aankomt. Vanaf daar ben ik door blijven groeien en het het voorrecht om elke dag nieuwe dingen bij te leren.
 
Doorgroeien
Het masteren van mixen van anderen was een goede manier om veel aspecten van masteren bij te leren. Dankzij de nieuwe ontwikkelingen in de software wereld kon ik op een relatief goedkope manier technieken bijleren. Net als vele andere mastering engineers heb ik ook een graad als ingenieur in elektronica en digitale technieken.
Motivatie
Al van kindsaf aan ben ik een liefhebber van muziek. Ook ik ben begonnen met het spelen van orgel, piano en later keyboards en synthesizers. Deze kon je aan een Atari ST knopen die later ook samples af kon spelen. De fascinatie met muziek en techniek is gebleven en zal ook nooit meer weggaan.

Het is de grootste uitdaging om het beste uit de mixen van de klanten te halen. Constant de lat hoger leggen en bij blijven met de nieuwste ontwikkelingen. Wat dat betreft gaat het niet om het zo hard mogelijk krijgen of technische perfectie maar een nummer op een integere manier verbeteren zodat het resultaat is wat makers voor ogen hebben.
Muziek is kunst en emotie.
 
Ervaring
Masteren is meer dan het veel weten over technische details. Maar ook ervaring en het trainen van je oren in combinatie met leren gebruiken van gespecialiseerde gereedschappen in een akoestisch geoptimaliseerde ruimte. Ik was 5 jaar bezig met het zoveel mogelijk oefenen met eigen muziek als wel met die van anderen. Zelfs als dat betekende muziek vanaf het internet te plukken en het onmogelijke te proberen. Proberen slecht gemixte en gemasterde muziek zo goed mogelijk te krijgen heeft me veel bijgebracht. Ik kreeg steeds meer complimenten van de mensen die ik hiermee geholpen had.
 

Diensten

Masteren
Met gebruik van hoogwaardige apparaten, programmatuur en een akoestisch geoptimaliseerde ruimte met op maat gemaakte luidsprekers is mijn doel om een constante hoge kwaliteit af te kunnen leveren. Op de hoogte houden van trends, de nieuwste technieken en zelfstudie speelt ook een belangrijke rol. En natuurlijk de waardering voor muziek en daar het best uit te halen zodat jij aangenaam verrast bent is het doel. Het belangrijkste is dat ik jouw het resultaat kan geven waar jij naar op zoek bent en zal daar mijn uiterste best voor doen.
Album masteren
Als je nummers gemixed hebt en ze wilt laten masteren verschilt iets met dat van het masteren van een enkel nummer.
Gewoonlijk begin ik met het eerste nummer dat eventueel als eerst single wordt uitgebracht en neem dat als startpunt voor de rest. Als alle nummers klaar zijn moeten ze in de goede volgorde worden gezet met de juiste pauzes ertussen. Eventueel ISRC codes en/of CD text toevoegen en er een CD van maken of een DDP bestand. Het resultaat kan dan vervolgens worden opgestuurd naar een CD reproduktie bedrijf.
 
Stem masteren
Als je een meer specialistische aanpak nodig hebt en je vast zit met een mix kan je me de onderdelen van de mix geven die al af zijn en kunnen we afspreken hoe het nummer verder afgemaakt moet worden. Bijvoorbeeld als je de muziek en zang opstuurt kan ik deze afmaken. Dan kan ik het nummer ook masteren en eventueel een stagemix erbij masteren. Of je stuurt een mix op met losse sporen van de kick, bass, synths, fx en de rest zodat ik deze kan samenvoegen tot een eindmix.
Andere diensten
Ik kan ook:
audio restauratie
sound design
midi programmeren
remixen
live-mixen
 
Multitrack mixen en masteren
Als ik een heel nummer voor je kan mixen is dat ook mogelijk en we kunnen samen afspreken wat je ervan verwacht. Als het moet kan dit ook in 5.1 surround formaat omdat mijn studio hier ook voor is ingericht. Als je me dan alle sporen en eventuele referentie nummers opstuurt kan ik eraan beginnen. Ik laat je dan het resultaat horen en kan je beslissen of het ook door mij gemastered kan worden.
 
Conditie
Als ik verkouden ben of iets anders waardoor ik niet op mijn best ben zal ik niet gaan werken. Als hier sprake van is zal ik je dat zo spoedig mogelijk laten weten zodat we een oplossing hiervoor kunnen vinden.

Mix/Mastering cursus

Een dag
Een typische mix cursus duurt een dag van 6 uur en wordt in mijn studio in Eindhoven geven voor 179€.

Een typische mastering cursus duurt een dag van 8 uur en wordt in mijn studio in Eindhoven geven voor 249€.

De inhoud van de cursus wordt vooraf afgesproken met de cursus voordat deze begint maar daar kan vanaf geweken worden als daar aanleiding toe is.
Het doel is om jouw te leren om betere mixen te maken en een inzicht krijgen wat er zoal gebeurt nadat deze is afgeleverd en wordt uitgebracht. Het is mogelijk om additionele dagen te boeken om meer stof te behandelen.
Cursussen
Omdat veel mensen niet helemaal precies weten wat mixen en masteren nou allemaal inhoud ben ik dit gaan uitleggen in mijn cursussen.
Dit ook om te bewijzen dat masteren geen tovenarij is maar gewoon een vak wat iedereen zou moeten kunnen leren en het leuk is om er ook nog wat aan te verdienen.
Ik laat de cursisten zelf beslissen wat zij willen leren en anticipeer daarbij door de achterliggende theorie uit te leggen met praktijk voorbeelden.
 
Masteren
Wat is audio masteren?
Wikipedia says: Audio Masteren.

Mijn antwoord is dat masteren het voorbereiden is van muziek om afgespeeld te worden op verschillende media en niet afwijkt van de rest. Het lijkt een simplistische uitleg maar het daadwerkelijk uitvoeren kan vaak nogal tegenvallen. Hoe meer je erover komt te weten hoe meer je beseft wat je nog niet weet. En dat is juist het leuke eraan.
De term audio masteren zelf is verwaterd van tientallen jaren geleden van het maken van een master schijf (pre-master) voor vinyl duplicatie naar het wat er tegenwoordig door de jeugd van gemaakt wordt.
Breng je eigen materiaal mee
De studio is meer dan voldoende uitgerust om ter plekken een nummer (dance/EDM) te componeren maar vaak brengen cursisten hun eigen materiaal als audio tracks mee.
Het helpt wanneer mensen naar nummers buiten hun eigen studio gaan luisteren en een perspectief krijgen van iemand die al redelijk wat trucen kent die hij uit kan leggen. Om die trucjes te leren heb je niet perse een cursus nodig. Maar het uitleggen van de achterliggende theorie maakt het des te makkelijker om je eigen trucen te ontdekken en door te blijven groeien.
DIY masteren
Omdat DIY (doe het zelf) masteren nogal in is kan het helpen om hier wat meer over te weten te krijgen. Veel mensen denken dat je met een Waves L2 of Izotope Ozone zelf kan masteren maar missen vaak waar het nou allemaal echt om gaat. Als je niemand anders vertrouwd om jouw nummers te bewerken kan wellicht terecht zijn. Maar dan kan het zin hebben om je kennis enigszins op te vijzelen voordat je er achter komt dat jij zelf de zwakste schakel in de keten bent voordat het te laat is.

Voor basis masteren volstaat een (mastering) EQ for subtiele EQ aanpassingen, een (mastering) compressor om je mix wat te lijmen en een (mastering) limiter om het eindnivo van het nummer aan te passen. Als je meer nodig hebt is een teken aan de wand dat je mix toch wel meer manco's heeft en dan kan je jezelf afvragen of de mix wel optimaal genoeg is en het wellicht interessant is om anderen hierbij in te schakelen.
Mixen
Voordat je met het masteren begint heb je een mix nodig. Die ook wel eens 'master' genoemt maar dat is vaak een afkorting van de term 'mastermix'.
Omdat de mix altijd het startpunt is voor het afronden van het nummer, is het extreem belangrijk dat deze optimaal is. Sterker nog, de ideale mix hoeft niet te worden gemastered.
Het nagaan of de mix volstaat is dan ook een belangrijk onderdeel van het masteren en heeft pas ook zin als deze persoon ook veel ervaring heeft met het maken van goede mixen.
Gereedschap
Net als voor het mixen zijn er diverse gereedschappen voor het masteren. Ze hoeven niet duur te zijn maar zijn het meestal wel omdat ze er speciaal voor ontwikkeld zijn. Net als met elke ander specialistisch gereedschap is het zonde om het te gebruiken als je niet hoe je er mee om moet gaan. De combinatie van deze gereedschappen is dan vaak een keten waarbij de zwakste schakel het eindresultaat bepaald.
Hoe hier mee om te gaan kan je veel werk, uitval besparen en ervoor zorgen dat je je afspraken op tijd kan nakomen. Het bijhouden van ontwikkelingen op dit vlak is aan te raden. Vooral in het digitale domein zijn de laatste jaren de ontwikkelingen revolutionair gebleken.

ReferentiesArtiesten
Black n Gold
Digital Operation Theater
Leo Bekker
Artefact
Patrick Meis
Goldrush
Guy-Lian
Static-g
A fine mess
Wave & Glider
Lost Angeles
Timejuicer
DJ Conflict
Kimanski
Moldano
RonnyV
DJ Schulten
Mindcrawler
Jan de Bruin
Laurent Bruning
Beyond Violet
MarcE
Danny Da Costa
Jay Delano
Marvel Child
R-themus
Times up
Nemesis
OSM&DOT
Whyte
Nickotine
Edwardo
PRM project
Sonix music
Lessismore recording
Kandylee
 
Labels
ProSession recordings
Digital records
Stichting Opus Leo
Majestix
Patrick Meis
Airmass records
Nodisko records
G records
 
Voorbeelden
Als je voorbeelden zoekt dan vindt je ze niet op deze site omdat het erg veel werk is om dat bij te houden. Dan heb ik liever dat je contact met me opneemt om wat voorbeelden te laten horen die mogelijk relevant voor jouw zijn.

Prijzen

Nummers
Prijs per nummer is 45€
Afleveren op CD kost extra.

Als je een demo wilt laten masteren neem contact met me op en we kunnen zien wat er gedaan kan worden. Als je niet zeker bent of mijn sound is waar je naar op zoek bent wil ik je daarbij zeker helpen maar gratis masteren begin ik niet aan.

Als je meerdere nummers gemastered wilt hebben is korting af te spreken.


Albums
Prijs per album is 300€.
Als je een andere formaat hebt of speciale wensen kan dit altijd overlegd worden en we kunnen zien wat er mogelijk is.

Als je het masteren zelf wilt bijwonen is dat mogelijk maar houdt er dan rekening mee dat het langer gaat duren en ik dan per uur ga rekenen. Niet dat ik een praatje en speciale aandacht voor het eindproduct erg vindt. In tegendeel zelfs.
Prijs per uur is 60€

Album mastering is inclusief 2 kopieen van de master CD of DDP bestand wat door een CD perserij gebruikt kan worden.
Cursussen
Investeer in jezelf en schrijf je in voor een cursus waar je de rest van je leven wat aan zult hebben.

Prijs per dag is 249€.
Dat is dus 8 uur waarin jij bepaald wat je wilt leren in een vette studio met genoeg speelgoed. De cursus is overigens ook inclusief de lunch.

Voor details neem contact met me op en we kunnen overleggen wat jij over audio mastering wilt leren.
 
Stem mastering / Multi-track mixing
Als je moeite hebt om je mix echt helemaal goed te krijgen kun je overwegen om mijn hulp hierbij in te schakelen en we kunnen kijken wat ik voor je kan betekenen.
Als we eruit zijn wat er moet gebeuren en we weten hoe lang dit ongeveer gaat duren zal dit vertaald worden naar een prijs per uur van 60€.
Betalingen
Alle bedragen zijn in euro's. Alle andere valuta zullen worden omgerekend naar huidige wisselkoersen.

Opsturen en extra kopieën zijn mogelijk tegen een meerprijs.
Betalingen kunnen via de bank of a contant.
Andere diensten
Als je hulp nodig hebt bij andere zaken zoals audio restoratie, sound design, midi programming, remixing, mixing, live-mixing, surround mixing of mastering kan je contact opnemen.

Contact

Vragen
Wil je nummers gemastered hebben of heb je vragen over je project of iets anders vraag het!

E-mail: info@seriousmastering.com
Telefoon: 0641317827


Adres
Wouter Veltmaat
Johannes Vermeerstraat 9
5642 KD Eindhoven
The Netherlands

Zakelijk
Regiobank:
IBAN: NL96 RBRB 0917 6350 86
   
Ontwikkelaars
Als je bedrijf bezig is met de ontwikkeling van mastering hardware en/of software en je zoekt terugkoppeling laat het me weten. Net zoals ik bezig ben om mijn klanten zo goed mogelijk te helpen wil ik jullie helpen om zo goed mogelijk ontwikkelde producten op de markt te krijgen waar iedereen wat aan heeft. Dit uiteraard onder voorbehoud dat ik er tijd voor vrij kan maken.
 
Tips
Als je tips wilt hebben over apparatuur of software om je studio uit te breiden wil ik je wel helpen als ik tijd heb. Qua mastering is er nog veel onduidelijk voor veel mensen en meer duidelijkheid hierover wordt niemand slechter van. Heb je serieus veel vragen en wilt op een meer gestructureerde manier informatie opdoen zou je kunnen nadenken over het volgen van een mastering cursus die ik geef.
Verkopers
Als je hardware en/of software verkoopt is de kans groot dat ik daar al iets van weet en als ik iets wil weten dan neem ik zelf contact op. Het mij toevoegen aan email lijsten is niet iets waar ik naar uit kijk.

Aanleveren

Formaat
Bij het opsturen van audio bestanden is het gewenste formaat:
Een stereo nummer (wav/aif) met een sample frequentie van 44.1kHz en een bit diepte van 24.

Bij surround nummers alle kanalen in een bestand (interlinked) of als losse bestanden met een sample frequentie van 96kHz en een bit diepte van 24.

Hogere sample frequenties en bit dieptes zijn mogelijk.
Geen mp3 of mp4 of andere gecomprimeerde formaten graag.
Afknippen
Het helpt als voor en na elk nummer nog genoeg ruimte over blijft om het begin en eind goed te kunnen afknippen.

Als een nummer nogal veel ruist kan het helpen om bij het begin of eind wat extra ruimte over te laten om dit te gebruiken als een ruis profiel wat gebruikt kan worden bij het reduceren van de ruis.
 
Master compressie
Je maakt mijn werk een stuk moeilijker als je compressie op de masterbus hebt die meer doet dan een subtiele compressie om te lijmen. De kans hierop wordt groter naarmate je langer achter aan een stuk je aan het mixen bent en je oren vermoeid raken met verkeerde keuzes als gevolg. Je kan altijd nog die compressie over alleen de monitors zetten en mij de eindmix zonder die compressie opsturen als je twijfelt.
Mix fouten en artefacten
Soms komt het wel eens voor dat je net even te weinig tijd besteed aan het afmaken van de mix en er per ongeluk nog fouten in laat.
Of dat tijdens het maken van de eindmix dat er hardware op hol slaat of software zich anders dan anders gaat gedragen waar je geen erg van hebt.
Zelf heb ik een behoorlijke hekel aan digitale tikken en weet wel hoe ik deze in de meeste gevallen weg kan poetsen. Maar ik zal dat zoveel mogelijk proberen te voorkomen omdat het veel tijd kost en vaak ook wel te voorkomen is.
Eigen master
Soms krijg ik met een nummer ook wel eens een eigen master meegestuurd ter indicatie.
Daar sta ik open voor omdat het een goede manier is om uit te leggen hoe je het zou willen hebben maar het is zeker niet verplicht of zo. Dan kan ik het als inspiratie gebruiken en kijken wat er verder nog zou moeten gebeuren.
Master limiten
Als je een master limiter zou willen gebruiken op je eindbus als vangnet is het aan te raden om deze zo weinig mogelijk te laten doen.
Idealiter zou een mix ongeveer tussen -3dB en 0dB moeten liggen en niet clippen.
Uitzondering zijn mixen die met veel akoestische instrumenten zijn gemaakt en/of klassieke muziek waarbij de pieken vaak toch wel wat lager liggen. In die gevallen is het nagaan of het nummer niet teveel ruist ook aan te raden.
Referentie materiaal
Als je zelf tijdens het afmixen referentie nummers hebt gebruikt (wat aan te raden is) is het handig als deze mee worden gestuurd met de eindmix.
Dit kan heel goed gebruikt worden om op te richten tijdens het masteren. Tevens wordt uitleg over waar je naar op zoek bent ook erg gewaardeerd. Dan is het handig om even goed door te nemen wat de bedoeling is en zoveel mogelijk te vermijden om een nummer vaker heen en weer te sturen.
Niet dat ik dat erg vind maar vaak ben ik niet degene die haast heeft.
Tip
Neem tijd om afstand van je mixen te nemen door er dag later nog een keer met frisse oren naar te luisteren. Als je andere mogelijkheden gebruikt om je nummer af te luisteren gebruikt zoals audio, iPod of draagbare radio kan ook helpen.

Alcohol drinken tijdens het mixen kan je gehoor negatief beïnvloeden. Ook zal je onder de invloed waarschijnlijk eerder tevreden zijn met je eindmix.

Mastering ruimte


Analoge apparaten
Cranesong Ibis Equalizer
Cranesong STC-8 Compressor/Limiter
Manley Massive Passive
API 2500 Compressor
Tegeler Audio Schwerkraft Machine Compressor
Tegeler Audio Magnetismus 2
TFPro P38 Compressor/Limiter
IGS Tubecore compressor
Retro Instruments Doublewide II Tube Compressor
Neve 542 Tape Saturator
Elysia Karacter
Golden Age Pro Pre 73
MAAG EQ4
Undertone UTEQ500
Zahl EQ1
Software
Hoofd computer en reserverve computers zijn beide PC's met een I9 en I7 processor.
De hoofd computer is uitgerust met een UAudio UAD Octo en UAD Quadro DSP processor kaart.

DAW
Hoofd programma is Cubase 13 (vanwege de routering)
Bitwig 5
Ableton 12
Reason 12
Hofa CD wordt gebruikt om CD's samen te stellen en te branden.

Plugins
Brainworx
Elysia
Izotope
Fabfilter
Oeksound
PsP
UAudio
Slate Digital
Softube
Sonalksis
Sonoris
Sonnox
Soundtoys
Threebodytech
Voxengo
Weiss

CD brander
Plextor PX-860SA

 
AD/DA converters
Uaudio 2192 converter voor de Cranesone STC-8
RME UFXII voor afluistering.
Prism Titan (x2) en UAudio 2192 voor de analoge mastering keten.
SSL Pure Drive Octo for inputs
Motu 24Ai (x2) voor inputs
Ferrofish A32 Pro (x3) voor hardware effecten, summing en inputs.
Rosendahl nanoclock is de master wordclock.
Additioneel verbonden geluidskaarten zijn twee RME MADI FX.
Additionele apparatuur
Effecten:
Behringer Autocom, Behringer Ultrafex II, Chase Bliss MoodII, SSL Pure Drive Octo, Erica Synth AcidboxII, Lexicon MPX-1, Dave Rossum Panharmonium, Eventide H90, Electro Harmonix Overlord, Meris Mercury X, Gamechanger Light pedal (x2), Gamechanger Plasma Drive (x2), Strymon BigSky, Strymon Timeline, Strymon Volante, Erica Zen Delay, Hologram Electronics MicroCosm, Soma Cosmos, Walrus Meraki, Proco Rat.

Synthesizers:
Access Virus TI Polar, Alesis Andromeda A6 (repair), Behringer Deepmind 12, Behringer Neutron, Behringer Kobol Expander, Behringer RD-8, Behringer TD-3, Behringer TD-3-MO, Behringer Solina, Elektron Analog4, Elektron Rytm, Erika 104HP custom modular, Moog Matriarch, Moog The One 16v, Moog Voyager RME, Makenoise 0-Coast, Mutable Instruments Ambika, Novation Summit, Expressive E Osmose, Oberheim SEM Pro, Polyend Play, Hydrasynth deluxe, Roland TR-808 (with Kenton midi), Melbourne instruments Nina, Sequential Pro-3, Roland Fantom 8, Waldorf Iridium keyboard, Yamaha EX-5, Yamaha SY-99.

Gitaar:
Ibanez gio grg170dx

Software:
Ableton Live, Native Instruments Machine, Moddart Pianoteq, Samplitude, Softube, Voxengo R8Brain, Winlame
Luidsprekers
2 x Kii Three main monitoren
5 x Scanspeak A4 MkII Referentie luidspreker
Elk versterkt door een Quad 303
2 x Maxima subwoofers met Scanspeak componenten
Elk versterkt door een Hypex DS4

Alle luidsprekers worden gecontroleerd door een RME UFXIII.

Gear fetish

Analoge apparaten
Omdat ik ben begonnen met masteren via plugins heb ik geen typische mening dat je voor mastering alleen maar analoge hardware nodig hebt. Maar na enige analoge apparaten te hebben uitgeprobeerd en gekozen te hebben en er meer ervaring mee te hebben opgedaan denk ik wel dat ze een vitaal onderdeel zijn van de gereedschapskist waar ik niet meer zonder zou kunnen. De hoofd reden is omdat voor mij analoge apparaten (nog) niet goed genoeg kunnen worden geemuleerd en unieke karakteristieken voor geluidsbewerking hebben. Een andere reden voor mij is omdat als je met analoge apparaten bezig gaat je merkt dat het speciaal voor die funktie bedoeld is. Dus de manier van werken en het gebruikersgemak is gericht om snel goede resultaten te krijgen.
De digitale tegenhangers zijn vaak ontworpen door techneuten en zijn er niet altijd op gericht om makkelijk gebruikt te kunnen worden met een muzikale inslag. Vaak merk je dan ook dat de digitale emulaties van analoge apparaten vaak makkelijker te gebruiken zijn omdat ze ook speciaal zijn ontworpen voor makkelijk gebruik.
De ontwikkeling van analoge apparaten is doorgaans wat langzamer dus bij blijven met de nieuwste ontwikkelingen valt op zich wel mee. De laatste tijd zijn de ontwikkelingen van hybride apparaten die deels analoog en digitaal zijn wel groter geworden wat op zich wel interessant is om te volgen.
Digitaal
Werken met zowel analoge apparaten als digitale plugins geeft je de mogelijkheid om de voordelen van beide omgevingen te gebruiken. Er zijn zeer zeker plugins die een meerwaarde hebben ten aanzien van analoge apparaten. Bijvoorbeeld zijn fase neutrale EQ's erg praktisch in het gebruik. De analoge variant hiervan zou extreem duur zijn en meer nadelen dan voordelen hebben qua geluidskwaliteit.
De ontwikkelingen in het digitale domein gaan veel sneller en er is veel meer aanbod. Dit betekend dat je veel meer moeite moet doen om bij te blijven als je krenten uit de pap wilt.
Veel van die plugins zijn volgens mij niet goed genoeg om te kunnen masteren op professioneel nivo en het kaf van het koren scheiden mag dan wel tijd kosten maar zal uiteindelijk tijd opleveren.

Luidsprekers
Als je echt serieus bent helpt het nogal als je behoorlijke of nog liever uitstekende luidsprekers gebruikt. Als je kleine aanpassingen in het geluid maakt moet je dit immers ook kunnen horen. Nadeel is dat de kwaliteit van luidsprekers vaak in prijs exponentieel stijgt met de prijs. En zonder de akoustiek hierbij te betrekken is ook niet handig.
De voor jouw beste luidsprekers uitzoeken is persoonlijk en het is verstandig om hier ruim de tijd voor te nemen. Ik heb voor de Kii Three gekozen omdat ze bekend zijn vanwege hun extreem lineaire weergeving binnen de audiofiele kringen in deze prijsklasse en je dat ook duidelijk kan horen. Tevens heb ik twee Scanspeak Maxima subwoofers erij omdat ik het laag beter wilde kunnen inschatten en een hogere geluidsdruk wilde hebben bij hogere geluidsnivo's om zo het laag extra te kunnen controleren tot onder de menselijke gehoorgrens.
 
 
Selectie
Omdat speciale analoge apparaten in het algemeen nogal duur en zeldzaam zijn in de gewone winkels is het selecteren hiervan niet makkelijk. Zelfs de speciaal winkels hebben ook maar een beperkt aantal modellen en merken die je uit kan proberen.
Dat houdt dus in dat het vinden van modellen die interessant zijn en in jouw setup passen nogal veel tijd en toewijding kosten. Het grappige soms is dat als je aan het zoeken bent naar iets wat op papier heel interessant oogt het in de praktijk zwaar tegen kan vallen.
 

Loudness wars

Waar gaat dit over?
Regelmatig laait er weer een nieuwe discussie over het fenomeen loudness war waar overigens geen fatsoenlijke Nederlandse uitleg over is op Wikipedia. Je zou het kunnen vertalen als een wedstrijd in luidheid.

In kort: muziek wordt steeds harder ten koste van de geluidskwaliteit en dynamiek.

De reden hierachter is relatief eenvoudig omdat het menselijk oor gevoeliger is voor luider geluid.
Deze wedstrijd was eigenlijk al begonnen voordat de CD uitgevonden was want bij 12" platen werden de singles al luider gemaakt dat de nummers op de LP.
De meningen over hoe erg het is en wat er aan gedaan kan worden verschillen maar ik zal proberen een zo duidelijk mogelijk beeld te scheppen.
Muziek industrie
De bewustwording binnen de muziek industrie is groeiende.
De klassieke muziek heeft hier eigenlijk het minste last van gehad traditioneel gezien mede vanwege het feit dat vaak nagenoeg niets aan het geluid wordt gedaan. Voor andere genres is de bewustwording steeds groter geworden en artiesten beginnen met de luidheid te verminderen en gaan zich meer focussen op de geluidskwaliteit en dynamiek.

Binnen de pop en dance muziek is deze wedstrijd nog steeds in volle gang en bijna onmogelijk om niet meer op te merken. Het opmerkelijke is dat deze extreem hoge luidheid een stevige uitdaging is om te bereiken met minimale negatieve bij effecten.

Er zijn pogingen om deze hele discussie te nuanceren zoals bijvoorbeeld:'Dynamic Range' & The Loudness War (in het Engels).

Er is vraag naar kwalitatief goede muziek waar uiteindelijk de muziek industrie gehoor aan zal moeten geven. Wellicht zal de Europese overheid via wetten af gaan dwingen dat de ITU standaarden voor alle muziek gaat gelden ook al is deze standaard niet helemaal waterdicht.
 
CD
Met vinyl waren er fysieke beperking voor de luidheid die met de kost van CD wegvielen. Met de komst van de CD kwam ook het fenomeen 'brickwall limiting' sterk opzetten wat gebruikt werd om de luidheid nog meer op te schroeven zonder op het eerste gezicht negatieve gevolgen.
Veel mensen wijten de wedstrijd om de meest luide muziek ook aan de platenlabels. Vaak vergeten wordt dan dat radio stations door het introduceren van een overduidelijke luide muziek ook heeft bijgedragen aan de gewenning.
 
Luisteraars
De gemiddelde luisteraars zal hier vast wel gemengde gevoelens over hebben. Maar wat dat betreft zijn er ook velen die klagen maar nog steeds muziek kopen en/of downloaden die volgens hen slecht klinkt.
Er is ook een groep mensen dat dat dit niet doet en alleen muziek koopt en/of download die zij normaal vindt klinken. Misschien is deze groep niet erg uitgesproken maar het lijkt erop dat hij wel groeit en wordt opgemerkt door de muziek industrie.
Masteren
Vaak krijgen de masteraars alle kritiek op hun bordje dat zij verantwoordelijk zijn voor zulke luide muziek. Feit is wel is als zij dit niet doen dit werk wordt doorgeschoven naar iemand dit het wel doet.

Wat ik probeer te doen is zoveel en zo duidelijk mogelijk hierover uitleg te geven om zo de schade zoveel mogelijk te beperken. Wat dat betreft heb ik er ook geen enkel probleem mee om twee versies van een nummer te masteren waarbij een de huidige standaard is en eentje zoals een oude LP klinkt uit te voeren zodat je zelf het verschil kan horen.

Ook ondersteun ik het systeem uitgevonden door Bob Katz: K-system.

Ook ondersteun ik de Pleasurize Music Foundation die als doel heeft om het dynamisch bereik van de muziek weer te vergroten.
Hoor toestellen
Bij de volgende paar generaties zullen aanzienlijk meer mensen last krijgen van gehoor problemen en hoor toestellen nodig hebben. Dit omdat heden ten dage het probleem van te luide muziek niet goed genoeg wordt aangepakt.
Op het gebied van de digitale hoortoestellen is nog veel te onderzoeken maar verwachtingen zijn dat in de toekomst het mogelijk is met implantaten in combinatie met hedendaagse techniek om de meest erge gevallen van gehoorbeschadiging of zelfs doofheid aan te pakken. Als je dit wilt voorkomen is het verstandig om op te letten in je studio op het geluidsniveau en tijdens het uitgaan en optreden op te letten dat je niet zonder gehoor bescherming in de buurt van een podium komt.

Online mastering

Online
In de goede oude tijd werd alles nog via de post of via een koerier verstuurd. Nu wordt nagenoeg alles via het internet verstuurd. Op magneetbanden na natuurlijk. Maar aangezien ik geen bandrecorder heb hoef ik me daar ook geen zorgen om te maken. Zaken via de post opsturen kan nog steeds.

Waar je wel zorgen om kan maken is het transporteren van bestanden via het internet. Daar zal ik wat over proberen uit te leggen zodat je daar wellicht op kunt letten.
E-mail
Tamelijk eenvoudig en makkelijk te gebruiken. Nadeel is dat vaak nog de grote van bestanden die toe kunnen worden gevoegd beperkt is en de e-mail niet afgeleverd kan worden. Een enkele mp3 kan dan vaak nog wel maar een project van een paar gigabyte zal waarschijnlijk niet lukken. Een ander nadeel is dat e-mails telkens in de keten van e-mail servers gekopieerd worden en je dus nooit weet wanneer er een onbedoelde kopie gemaakt wordt. Tevens is het bij e-mail diensten zoals die van Google en Outlook dat deze e-mails automatisch door computers doorzocht worden en je ook nooit precies weet wat er mee gebeurt.

FTP/SFTP
Oud maar vertrouwd is het direct oversturen van bestanden via FTP/SFTP. SFTP is de versleutelde variant van FTP wat staat voor bestand (file) transport protocol. Hiervoor heb je wel twee computers nodig waarbij eentje altijd in staat is bestanden te ontvangen (server) via het internet. Toevallig heb ik zo'n computer ingericht voor mijn klanten. Dan kun je via het internet met een andere computer op mijn computer inloggen als je geldige toegang hebt gekregen van mij. Wat ik gemerkt hebt is dat niet iedereen hier (nog) bekend mee is maar het is relatief makkelijk te leren. Een nadeel van een FTP is dat mijn computer altijd aan moet staan en aan het internet hangt en dus mogelijk opgemerkt kan worden door personen met niet al te sympathieke ideeën die proberen zwakke plekken van mijn computer te misbruiken.
 
Publiekelijk delen van bestanden
Ook een relatief makkelijke manier is om gebruik te maken van een website waar je publiekelijk bestanden kan delen. Publiekelijk houdt ook in dat anderen wellicht bij die bestanden kunnen en ze kunnen gebruiken als ze weten waar ze het kunnen vinden.
Ik heb een paar klanten die dit graag gebruiken. Het is wel snel en gemakkelijk.

Private bestanden delen
Je kan die bestanden ook afschermen door ze te beveiligen met een wachtwoord voordat je ze mag benaderen. Zelf heb ik om te testen een Dropbox abonnement.

Nadeel is dat ook deze beveiliging omzeilt kan worden. Vaak gebeurt dit als je computer besmet is met het een of ander virus dat bijhoudt wanneer je waar inlogt en dit doorstuurt. Een ander nadeel is dat de politie in het land waar die website gehuisvest is of de beheerders zonder melding alles kan doorzoeken en weghalen. Of in het algemeen gebeuren er teveel dingen waar de politie het niet mee eens is kunnen ze de hele website op zwart gooien en ben je alles wat daarop stond kwijt. Dit kan dan zelfs als je een betaald abonnement had en naar alle waarschijnlijkheid is dit van toepassing op elke website waar je bestanden kan delen inclusief Apple iCloud.
 
Ontwikkelingen of alternatieven
Als er nieuwe websites zijn of andere nieuwe ontwikkelingen laat het me weten als je dat wilt gebruiken.

Als je graag hebt dat ik een onderdeel van deze website geschikt maak om bestanden naar mij op te sturen kan ik daar naar kijken. Dat zal ik speciaal moeten bouwen maar in principe zou dit moeten kunnen.
Laat het weten
Als het nodig is kunnen wij elkaar laten weten wat nodig is om bestanden uit te kunnen wisselen.

Door zo weinig mogelijk informatie over mijn voorzieningen hier neer te zetten loop ik minder kans om de aandacht van gure types te trekken.

Itunes/Radio ready

Radio geschikt (radio ready)
Op zich is deze term al oud en komt uit de tijd toen vinyl nog de standaard was. Gebruikelijk werden van een album een paar nummers gekozen als een single met een A en B kant. Vaak waren deze singles de promotie van het hele album. Daar komt dan ook een link met de loudness war om de hoek kijken. Als de muziek op die single niet meekon met de rest van de nummers die je op de radio hoorde kwam die zwak over en zou wellicht minder goed verkopen. Dit zou je dan nog beter kunnen horen in omgevingen met veel achtergrond lawaai zoals in de auto of een fabriekshal. Radio geschikt betekende voor de commerciële afdeling dan ook dat het hard genoeg is om goed op de radio te kunnen horen.

Wat dat betreft is er al die tijd weinig veranderd. Wat wel veranderd is dat radio zenders met elkaar aan het concurreren zijn in luidheid door zelf dynamische bewerking in te zetten. Als je daarbij rekent dat alle muziek ook ongeveer 9dB luider is geworden krijg je een opstapeling van ellende.
Het tragische is dat de hyper luide muziek juist de dynamische bewerking van de radio tegenwerkt en het resultaat juist zachter is als je een veel ouder nummer zou gebruiken. Dat impliceert dan ook dat tegenwoordig betekend dat radio geschikt betekend dat de muziek minder luid moet zijn als op het album.
Wat er verder gebeurt zullen we zien in hoeverre deze wedstrijd om steeds luidere muziek door blijft gaan.
Gemastered voor iTunes
Op het eerste gezicht lijkt dit op de term radio geschikt maar is het dit ook? De term gemastered voor iTunes komt op mij over als een tegen reactie op de 'loudness war' en de vraag naar een hogere kwaliteit muziek van het publiek.
Apple heeft een set richtlijnen voor mastering engineers vrijgegeven wat beschrijft wat dit 'Gemastered voor iTunes' inhoudt. Dit houdt ook in dat je originele muziek kan uploaden in 24 bit 96kHz formaat. Maar Apple beslist zelf in hoeverre de consument in welk formaat deze muziek kan downloaden. Dit houdt ook in dat je zelf kunt controleren wat er met de muziek gebruikt als je deze gaat omzetten naar een Apple formaat. (AAC)
Maar verder zegt het niets over de luidheid. Wat dat betreft klinkt ultra luide muziek net zo slecht in 24 bit als in 16 bit ongeacht welke kwaliteit mp3/AAC je gebruikt. Je weet ook niet precies wanneer Apple beslist wanneer welke kwaliteit AAC aan klanten worden geleverd.
In het kort is het dus min of meer een verkoopverhaal en wellicht dat het voordelen heeft in de nabije toekomst.

Er zijn nu al andere aanbieders van muziek die originele muziek zonder conversie aanbieden of als FLAC. Of zelfs in 24 bit 96kHz formaat.
Waarschijnlijk zal 24 bit een nieuwe standaard worden en wellicht 96kHz ook maar de tijd zal het leren.